قانون امور مالیاتی برای همه اشخاص الزامی است و شرکت ها و سازمان ها بعد از ثبت حداکثر تا دو ماه باید تشکیل پرونده مالیاتی را انجام دهند و کد اقتصادی را دریافت کنند. کد اقتصادی که همان شناسه ملی اشخاص حقوقی است باید فعال شود و فعال شدن آن منوط به انجام مراحل و داشتن شرایط قانونی خاصی است که به صورت تخصصی در این مطلب قصد بررسی آن را داریم.
اخذ کد اقتصادی نه تنها برای اشخاص حقوقی بلکه برای اشخاص حقیقی که می خواهند پرونده مالیاتی در اداره مالیات داشته باشند الزامی است. همراه ما باشید تا با روند اخذ کد اقتصادی بیشتر بدانید.
کد اقتصادی چیست ؟
کد اقتصادی شماره ای است که نشان می دهد شرکت یا شخص حقیقی در اداره مالیات دارای پرونده مالیاتی است. کد اقتصادی برای سهولت در امور مالیاتی تایید شده است و دریافت آن برای تمامی افرادی که دارای تشکیل پرونده مالیاتی هستند یا در شرف تشکیل پرونده مالیاتی هستند الزامی است.
کد اقتصادی شماره ای است که به موجب آن می توانید فاکتور های رسمی صادر کنید و نظم مالی در شرکت ایجاد کنید. پیش از این کد اقتصادی شماره ای ۱۲ رقمی بود که از اداره مالیات صادر می شد اما در حال حاضر برای اشخاص حقوقی شناسه ملی شرکت است و برای اشخاص حقیقی کد ملی آنها می باشد.
ثبت نام الکترونیکی در نظام مالیاتی
شما نمی توانید بدون ثبت نام الکترونیکی در نظام مالیاتی کد اقتصادی دریافت کنید. کنید از این رو ثبت نام الکترونیکی در نظام مالیاتی را از طریق سامانه اداره مالیات می توانید انجام دهید.
ابتدا باید اطلاعات مربوط به فعالیت اقتصادی و کسب و کاری که در خصوص آن می خواهید کد اقتصادی دریافت کنید را در سیستم پیش ثبت نام ثبت کنید. به صورت سیستمی ثبت نام تکمیل می شود و حداکثر نیم ساعت حساب کاربری با نام کاربری مخصوص و رمز به مودی مالیاتی ارسال می شود. با توجه به نام کاربری و رمز عبور وارد حساب کاربری خود شوید و اطلاعاتی از قبیل: اطلاعات شعبه، نمایندگی و مجوز و انبار، اعضاء و فعالیت ها را در سامانه وارد نمایید.
هر اطلاعاتی که در سامانه مالیاتی در زمان ثبت نام الکترونیکی ثبت می شود به صورت سیستمی بررسی می شود. در صورت صحت اطلاعات از طریق حساب کاربری می تواند از همه خدمات سازمان استفاده نماید.
اخذ کد اقتصادی فوری
حداقل زمانی که برای کد اقتصادی می توان در نظر داشت دو هفته کاری است. اگر مدارک کامل باشد برای دریافت این کد چندان وقت تلف نمی شود. انجام این امور توسط وکلاء مالیاتی ایلیا ثبت به صورت کاملاً فورس پیگیری می شود.
توجه داشته باشید حتی اگر شرکت یا سازمانی که راه اندازی کرده اید قرار است مدتی فعالیت نداشته باشد نیز باید پرونده مالیاتی و کد اقتصادی داشته باشد زیرا شرکت ها و سازمان ها موظف هستند حتی در صورت عدم فعالیت اظهارنامه سال مالی خود را هر ساله به اداره مالیات ارسال کنند در غیر این صورت شرکت یا سازمان غیر فعال مالیاتی خواهد شد.
مزایای دریافت کد اقتصادی
۱. امکان شرکت در مزایدات و مناقصات
شرکت ها با اهداف گوناگونی تاسیس می شوند که یکی از آنها امکان شرکت در مناقصات و مزایدات است که بدون داشتن کد اقتصادی حتی تاییدیه اولیه برای شرکت در مناقصات را پیدا نمی کنید.
۲. دریافت رتبه
برای دریافت رتبه بندی شرکت باید کد اقتصادی فعال داشته باشید.
۳. واردات و صادرات محصول
در صورتی امکان واردات و صادرات محصول را دارید که پرونده مالیاتی تشکیل داده باشید و کد اقتصادی دریافت کرده باشید.
۴. صدور فاکتور رسمی
کلیه شرکت ها و اشخاص حقیقی که در تجارت های آزاد فعالیت دارند تنها در صورتی می توانند برای صدور فاکتور رسمی اقدام کنند که کد اقتصادی داشته باشید.
۵. اخذ مجوز
برای دریافت مجوز ارائه کد اقتصادی ضروری می باشد.
۶. افزایش اعتبار شرکت در قرارداد ها و خرید و فروش
شرکت هایی که کد اقتصادی دارند، دچار دردسر های مالیاتی نیستند و این به اعتبار بخشی شرکت کمک می کند.
۷. جذب سرمایه
شرکت های دارای کد اقتصادی می توانند فرصت جذب سرمایه گذاران جدید را مشروط به داشتن ایده های نو به دلیل اعتبارات مالیاتی داشته باشند.
شرایط اخذ کد مالیاتی
یکی از مهمترین موارد برای اینکه بتوانید کد مالیاتی دریافت کنید باید یک سری مدارک را به اداره ارائه دهیم یکی از این مدارک اجاره نامه رسمی یا سند مالکیت ملک تجاری اداری است. حتماً باید موقعیت ملک اداری یا تجاری باشد. از شرایط دیگر نیز داشتن شناسه ملی برای اشخاص حقوقی و داشتن کد ملی برای اشخاص حقیقی است.
پرونده مالیاتی و داشتن کد اقتصادی یکی از ضروری ترین مواردی است که در هر نوع فعالیت اقتصادی لزوم آن به چشم می خورد. بدون داشتن کد اقتصادی شما نمی توانید مجوز دریافت کنید یا برای اخذ گرید اقدام کنید و یا حتی حساب بانکی برای فعالیت تجاری خود داشته باشید. شرکت در هر نوع مزایده و مناقصه ای مشروط به داشتن کد اقتصادی است. بنابراین با رعایت شرایط مربوطه می توانید در کوتاه ترین بازده زمانی این کد را دریافت کنید.
مدت زمان اخذ کد اقتصادی چقدر است؟
برای پیش ثبت نام در سامانه مالیاتی و صحت سنجی اطلاعات حدود ۴ الی ۵ روز طول خواهد کشید. بعد از آن نیز برای انجام سایر مراحل تا صدور کد مالیاتی نهایتاً ۱۰ روز دیگر وقت خواهد برد.
توجه داشته باشید شرکت ها و سازمان های که دارای آگهی ثبت هستند از تاریخ صدور آگهی باید حداکثر تا دو ماه برای تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد اقتصادی وقت بگذارید.
لزوم تعیین حوزه مالیاتی چیست؟
برای تعیین حوزه مالیاتی می بایست آدرس محل فعالیت مشخص شود، به طور معمول تعیین حوزه مالیاتی لازمه انجام برخی خدمات از قبیل:
- دریافت کد اقتصادی
- دریافت تسهیلات بانکی
- افتتاح حساب بانکی
- دریافت کارت بازرگانی
- دریافت کد بیمه کارگاهی
- امکان مشارکت در مناقصات و مزایدات
چه کسانی ملزم به دریافت کد ادقتصادی نیستند؟
- سازمان ها و مراکزی که به فعالیت های مذهبی می پردازند، مانند: مساجد، هیئت ها، حسینیه، تکیه ها
- اشخاص حقیقی که در زمینه های تحقیق و پژوهش و مشاوره فنی فعالیت دارند، مثل: مراکز آموزش عالی و اعضاء هیئت علمی دانشگاه
- اشخاص حقیقی که در زمینه های فرهنگی و هنری فعالیت دارند از جمله فیلم سازان، فعالیت های مرتبط با طراحی نقاشی، مترجمی کتاب، خطاطی، مشاغل فعال در رشته گرافیک و ویراستاری
سخن آخر: دریافت کد اقتصادی برای هر کسب و کاری الزامی است. اشخاص حقیقی و حقوقی باید این کد را دریافت کنند و عدم دریافت کد اقتصادی جریمه هایی برای اشخاص دارد. در واقع برای ارسال اظهارنامه مالیاتی و رسیدگی به امور مالیاتی و حتی فعالیت با شرکت ها و سازمان ها منوط به داشتن کد اقتصادی می باشد. رای تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ کد اقتصادی پیشنهاد می کنیم حتماً مشاوره تخصصی دریافت کنید. ایلیا ثبت با بهترین کارشناسان و وکلاء پاسخگوی سوالات مالیاتی شما می باشد هم اکنون می توانید از مشاوره رایگان این مجموعه استفاده کنید.