جدا از شرکت های تجاری و بازرگانی که عمدتا به امر تجارت می پردازند شرکت هایی نیز هستند که فی مابین اشخاص حقیقی تشکیل می شوند و فعالیت هایی در جهت تولید و توزیع را در سرلوحه کار خود گنجانده اند و منظور از تشکیل این شرکت ها چنانچه در مقررات بخش تعاونی نیز امده است تلاش در بهتر شدن وضع اقتصادی و اجتماعی اعضا شرکت می باشد که با مشارکت و هم فکری و تعاون بین اعضا تحت پوشش قوانین و مقررات تاسیس خواهد شد.
ثبت شرکت تعاونی
تشکیل شرکت تعاونی تنها از طریق اشخاص حقیقی، صورت می گیرد. به این معنی که افراد قادر به تاسیس شرکت تعاونی می باشند و اعضاء جدیدی نیز در ان به عضویت درآیند. این مطلب بر گرفته از ماده 8 قانون بخش تعاونی می باشد که بیان کرده است: "عضو در شرکت های تعاونی، شخصی است حقیقی". حق رای در شرکت های تعاونی به مقدار سهام و سرمایه اعضا بستگی ندارد برخلاف شرکت های سهامی و هر کدام از اعضاء در مجامع عمومی، دارای یک رای هستند که به آن اصل هر عضو یک رای اطلاق می شود. بنابراین حق رای اعضاء به سرمایه و آورده آن ها بستگی ندارد.
این شرکت ها نیز مانند سایر شرکت ها باید اساسنامه داشته باشند. وزارت تعاون نمونه اساسنامه ای را ارائه داده است که اساسنامه انواع شرکت های تعاونی بر اساس آن تنظیم خواهد شد. وزارت تعاون می بایست جهت تشکیل هر شرکت تعاونی موافقت نامه تشکیل را صادر نماید. شرکت تعاونی نیز باید همانند دیگر شرکت ها به ثبت برسد که مجوز ثبت آن را وزارت تعاون صادر می نماید.
با در نظر گرفتن نوع فعالیت شرکت های تعاونی به دو گروه قسمت می شوند:
الف : شرکت های تعاونی تولیدی
به شرکتی شرکت های تعاونی تولیدی گفته می شود که به منظور اشتغال اعضا در اموری مانند کشاورزی و دامداری و یا دامپروری پرورش و صید ماهی شیلات و صنعت ومعدن عمرانی ( شهرداری و یا روستایی ) و عشایری فعالیت می کنند.در این نوع از شرکت تعاونی به نیازهای تولید و مصرف کننده توجه شده و برای رفع آنها تلاش و برنامه ریزی خواهد شد که در حیطه ی مصالح عمومی و در جهت تقلیل هزینه ها و قیمت ها می باشد .
ب : شرکت های تعاونی توزیعی
در این نوع از شرکت ها فعالیت هایی در باب تهیه و توزیع کالا خدمات مسکن و دیگر نیازمندی های افراد انجام می شود.
شرایط عضویت در شركت های تعاونی
- می بایست دارای تابعیت جمهوری اسلامی ایران باشند.
- دارای ممنوعیت قانونی و حجر نباشند.
- حداقلی از سهام که در اساسنامه مشخص شده را خرید نماید.
- جهت عضو شدن در تعاونی تقاضا نامه خود را ارائه دهد.
- ارائه ضمانت به این عنوان که مقررات تعاونی رعایت خواهد شد.
- نباید در دیگر شرکت های تعاونی که فعالیت مشابه دارند عضو باشد.
اعضا هر زمان که بخواهند می توانند از شرکت تعاونی خارج شوند و نمی توان مانع آنها شد.و این امر در صورتی تحقق می یابد که فردی که قصد خروج از تعاونی را دارد موجب خسران شرکت نشده باشد در غیر این صورت باید ضرر وارد شده به شرکت را جبران نماید تا بتواند از شرکت خارج شود.
چنانچه یکی از اعضا شرکت تعاونی فوت شود ورثه او چنانچه حائز شرایط باشند به عضویت شرکت تعاونی در خواهند آمد.چنانچه دارای وراث متعدد باشند مازاد افزایش سهم را باید پرداخت نمایند. چنانچه این امر صورت نگیرد عدم تمایل عضویت در نظر گرفته می شود و عضویت آنان ملغی خواهد شد.چنانچه عضویت فردی به هر دلیلی لغو شود تمامی حقوق، سهم و مطابات وی باید مطابق با نرخ روز تقویم شده و بر عهده تعاونی قرار می گیرد و بعد از اینکه دیون او به شرکت تعاونی کسر گردید مطالبات به خود فرد یا ورثه اش پرداخت خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی
مدارکی که در ذیل به شرح آنها خواهیم پرداخت برای ثبت شرکت تعاونی باید ارائه گردد:
- از طرف وزارت تعاون مجوز ثبت صادر شود.
- اساسنامه مصوب شرکت تنظیم گردد.
- دعوتنامه تشکیل اولین مجمع عمومی عادی ارائه گردد.
- صورتجلسه اولین مجمع عمومی عادی مبنی بر تصویب اساسنامه تنظیم شود و گزینش نخستین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان انجام شود.
- رسید پرداخت هزینه لازم جهت سرمایه شرکت طبق اساسنامه اخذ شود.
- بخشی ازسرمایه شرکت است که به صورت جنسی تامین می شود باید مدارک مربوط به آن تقویم و ارائه شود(چنانچه وجود داشته باشد)
- فهرست نام ها و مشخصات و آدرس اعضا اولین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان اصلی و جانشین و مدیر عامل تنظیم شود.
- تاییدیه اعضا اولین هیات مدیره و بازرس یا بازرسان به صورت کتبی ارائه شود.
- صورتجلسه ای مبتنی بر اولین جلسه هیات مدیره دال بر گزینش رئیس و نائب رئیس و منشی و هیات مدیره، تعیین صاحبان امضاهای مجاز و نامها و مشخصات آنها و گزینش مدیرعامل تنظیم گردد.
- نامه درخواست و شرکتنامه ارائه گردد.
مراحل ثبت شرکت تعاونی
- جهت به ثبت رساندن شرکت تعاونی درخواست کنندگانی که واجد شرایط قانونی می باشند هیات موسس را تشکیل می دهند، و به طرح پیشنهادی خود را تهیه کرده و اساسنامه ای مطابق با قانون بخش تعاونی تنظیم خواهند کرد ، افرادی که دارای شرایط می باشند را دعوت کرده و اولین مجمع عمومی عادی را به منظور تصویب اساسنامه و هیات مدیره و بازرس یا بازرسان تعیین شودو دیگر وظایف مجمع عمومی عادی مشخص شوند.
- موسسین تعاونی می بایست بر مقررات و قوانین تعاونی ها اشراف داشته باشند .اداره کل تعاون استان کلاس اموزشی یک روزه ای را در نظر گرفته که چنانچه لازم باشد باید درآن حضور یابند واین کلاس نهایتا یک هفته بعد از از تاریخ ارائه درخواست تشکیل خواهد شد.
- در طرح پیشنهادی که هیات موسس ارائه می دهد، لزوم تشکیل تعاونی قید شود و به تبیین دلایل و هدف های تشکیل تعاونی مطابق با برنامههای مصوب جمهوری اسلامی ایران اقدام نماید و مقدار سرمایه ثابت قید شود همچنین تعداد و مشخصات داوطلبان، میزان سهم هر عضو برای پرداخت ، سابقه و تخصص های آنان در بخش فعالیت مدنظر، اسم شعبه صندوق تعاون جهت گشایش حسابهای تعاونی را قید کرده و به همراه معرفی نماینده تامالاختیار به اداره کل تعاون تسلیم می نماید.
- اسنادی که هیات موسس باید تهیه و تسلیم نماید.
- عکس شناسنامه و اسناد تحصیلی.
- تاییدیه پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت ارائه شود.
- تاییدیه نداشتن سابقه کیفری ارائه شود.
- کارمندان رسمی و پیمانی دولت نیازی به اائه گواهی یا حکم کارگزینی از بند ب و ج ندارند.
مزایای ثبت شرکت تعاونی
در شرکت تعاونی مبالغی که در پایان هر سال به شرکا پرداخت می گردد. از مالیات معاف می باشد. در خصوص معافیت های مالیاتی الزامی است که به نکات ذیل توجه نمایید:
شرکت و اتحادیه تعاونی دارای شخصیت حقوقی می باشند،بنابراین موظف می باشند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی متکی به دفاتر قانونی خود بوده،بنابراین مکلف هستند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی متکی به دفاتر قانونی خود را حداکثر تا آخر تیرماه هر سال به حوزه مالیاتی مربوط تسلیم کنند و مالیات معاف گرفته را پرداخت نمایند.
شایان ذکر است که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با ثبت ایلیا تماس بگیرید و از تجربیات مشاوران و کارشناسان ما در این مجموعه ثبتی بهره مند شوید.
پاسخ دادن به :
ارسال با تشکر از ارسال نظر . پس از تایید نظر شما درج خواهد شد